Για ραντεβού:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΖΩΗΣ MD, MSc
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Υπηρεσίες

Your heart is in good hand!

Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος (check up) ενηλίκων και παίδων

   Το καρδιολογικό ιατρείο του Δρ. Νικόλαου Ζώη λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2020 στην Άρτα, επί της οδού Βασιλέως Πύρρου 42. Ο κ. Ζώης έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους ασθενείς του έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, μέσα από ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ο καρδιολογικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου ενηλίκων και παίδων,  καθώς τα καρδιαγγειακά συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκόσμια. Επίσης ο έλεγχος μπορεί να αφορά σε άτομα με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο που χρήζει τακτικής παρακολούθησης, αλλά και σε άτομα με άλλα χρόνια νοσήματα που επηρεάζουν ή και επηρεάζονται από το καρδιαγγειακό.

Περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινικής εξέτασης και διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχογραφήματος καρδιάς. Ανάλογα με τις ενδείξεις ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει εξειδικευμένες εξετάσεις όπως τεστ κόπωσης, holter ρυθμού ή πίεσης, δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς ή μελέτη με παράγοντα ηχοαντίθεσης. Μπορεί επίσης να προγραμματίσει διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται εκτός ιατρείου όπως το σπινθηρογράφημα καρδιάς, η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και η στεφανιογραφία. Τέλος ο Ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις αίματος όπως έλεγχος λιπιδίων ή σακχάρου, αλλά και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις οι οποίες μας υποδεικνύουν ότι η επίσκεψη στον καρδιολόγο είναι απολύτως απαραίτητη, όπως:

Συνοπτικά ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία απλή, γρήγορη, ανώδυνη και σχετικά οικονομική εξέταση. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καρδιολογικής εξέτασης και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κατευθύνει ο καρδιολόγος τον υπόλοιπο έλεγχο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ηλεκτρική καταγραφή της δραστηριότητας  των μυοκαρδιακών ινών  και μέσω της καταγραφής αυτής αποδίδεται με τη βοήθεια του ηλεκτροκαρδιογράφου, πάνω σε ειδικό χαρτί ένα είδος χαρακτηριστικού γραφήματος που είναι επαναλαμβανόμενο. Τα γραφήματα αυτά ονομάζονται επάρματα. Στα επάρματα, ο οριζόντιος άξονας αντιστοιχεί στο χρόνο, ενώ ο κάθετος στο ηλεκτρικό δυναμικό.

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν ανακάλυψε τις αρχές καταγραφής και της ερμηνείας του ΗΚΓ από το 1893, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το Νόμπελ ιατρικής το 1924.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς

  Το υπερηχογράφημα καρδιάς ή αλλιώς triplex καρδιάς αποτελεί μία εξέταση ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία μέσω της οποίας μελετάται τόσο η δομή όσο και η λειτουργία της καρδιάς. Οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται αποτελούν ηχητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (2,5 – 5 MHz), τις οποίες (συχνότητες) το ανθρώπινο αυτί δεν έχει τη δυνατότητα – ευχέρεια να τις αντιληφθεί, ενώ μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσω των ειδικών μηχανημάτων.

Με τη βοήθεια που παρέχουν οι υπέρηχοι, που εκπέμπονται από τα ειδικά αυτά μηχανήματα, παρέχεται η δυνατότητα στον ιατρό, να μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς, να εκτιμήσει τη λειτουργία των κοιλοτήτων καθώς και των βαλβίδων της.

Το υπερηχογράφημα καρδιάς μας παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων, αφού μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν:

Οι λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα καρδιάς ποικίλουν. Έχοντας ως βάση τη συγκεκριμένη εξέταση ο θεράπων ιατρός μπορεί να οδηγηθεί είτε στην παραπομπή του εξεταζόμενου σε περαιτέρω εξετάσεις είτε στη χορήγηση και παρακολούθηση της κατάλληλης θεραπείας.

Σε υπέρηχο καρδιάς μπορεί να υποβληθούν επίσης βρέφη και παιδιά για τυχόν διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών ή για τη διερεύνηση φυσημάτων που αντιλαμβάνεται ο ιατρός κατά την κλινική καρδιολογική εξέταση.

Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς ή triplex καρδιάς έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί εντός του καρδιολογικού ιατρείου και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ίδιο τον ασθενή σχετικά με τη διατροφή του ή τη φαρμακευτική αγωγή την οποία τυχόν λαμβάνει.

Η διάρκεια της συγκεκριμένης εξέτασης είναι περίπου 15-30 λεπτά, ενώ ο ασθενής πρέπει να παραμένει ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο αριστερό του πλάι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Η διαδικασία της εξέτασης γίνεται με τη χρήση μικρής ποσότητας gel, το οποίο βοηθάει στην ευκολότερη και καλύτερη αγωγή υπερήχων. Στη συνέχεια ο ιατρός κάνοντας χρήση του ηχοβολέα, μιας μικρής συσκευής που έχει σχήμα στυλό, τον οποίο τοποθετεί στο θώρακα του ασθενούς, με τη βοήθεια μικρών κινήσεων, δύναται να αποτυπωθεί περιμετρικά η εικόνα της καρδίας στο σύνολό της. Ο ηχοβολέας έχει την ευχέρεια να εκπέμπει κύματα υπερήχων, τα οποία ανακλώνται από τις διάφορες γωνίες της καρδιάς και επιστρέφουν στον ηχοβολέα. Τα κύματα αυτά που λαμβάνει ο ηχοβολέας μετατρέπονται σε εικόνα και προβάλλονται στην οθόνη του μηχανήματος. Με αυτό τον τρόπο ο καρδιολόγος μπορεί να μελετήσει σε ζωντανό χρόνο την κίνηση της καρδιάς, το μέγεθος των κοιλοτήτων της και τη ροή του αίματος διαμέσου των βαλβίδων. Με τη χρήση νεότερων τεχνικών όπως η μελέτη παραμόρφωσης (deformation imaging) ή η τριδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία (3D echocardiography) η μελέτη αυτή φτάνει σε βάθος και ανιχνεύει πρωιμότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και μικρές βλάβες.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το triplex καρδιάς;

Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα
(τεστ κοπώσεως)

Επίσης, μια εξίσου σημαντική καρδιολογική εξέταση αποτελεί και το γνωστό σε όλους μας τεστ κοπώσεως ή  δοκιμασία κοπώσεως, το οποίο πραγματοποιείται πάνω σε κυλιόμενο τάπητα και εντός του ιατρείου του καρδιολόγου Νικόλαου Ζώη.

Η εξέταση της δοκιμασίας κοπώσεως πάνω σε κυλιόμενο τάπητα πραγματοποιείται για την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας του ασθενούς, κατά τη διάρκεια έντονης φυσικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή εάν η παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες είναι μειωμένη ή όχι.

Η συγκεκριμένη εξέταση μέσω της έντονης άσκησης του ασθενούς, στοχεύει στο να αποκαλυφθούν τυχόν προβλήματα, τα οποία δε θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά σε κατάσταση αδράνειας ή ήπιας σωματικής άσκησης.

Η δοκιμασία κοπώσεως διαρκεί έως και 15 λεπτά, ενώ εντός αυτού του χρονικού πλαισίου ο καρδιολόγος αυξάνει σταδιακά (κάθε 3 λεπτά) τόσο την κλίση όσο και την ταχύτητα του κυλιόμενου τάπητα, με σκοπό να προκληθεί μεγαλύτερη κόπωση στον εξεταζόμενο. Το επίπεδο της άσκησης διαχωρίζεται και με τον τρόπο αυτό έχει τη δυνατότητα να καθορίσει αλλά και να αναλύσει την αναπνοή, τα επίπεδα κόπωσης, την καρδιακή συχνότητα αλλά και την αρτηριακή πίεση του ασθενούς. Πρόκειται για μια εξέταση ανώδυνη και εντελώς αναίμακτη, με σχεδόν μηδενικές επιπλοκές για τον ασθενή.

Ο ασθενής θα πρέπει προ της εξέτασης να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3 ώρες, να μην έχει καπνίσει για το ίδιο διάστημα, ενώ θα πρέπει να είναι ντυμένος με άνετα (αθλητικά ει δυνατόν) ρούχα και παπούτσια. Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής μένει για λίγο στο χώρο του ιατρείου και συνεχίζει τη δραστηριότητά του φυσιολογικά.

Η δοκιμασία κοπώσεως έχει ένδειξη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, ειδικά ένα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου, ή πριν από ένα χειρουργείο. Γίνεται επίσης σε άτομα που εμφανίζουν επεισόδια πόνου στο στήθος ή δύσπνοιας στην προσπάθεια (ισοδύναμο στηθάγχης). Μπορεί επίσης να γίνει σε ασθενείς με αρρυθμίες (ειδικά έκτακτες συστολές) ώστε να εκτιμήσει ο καρδιολόγος τη φύση της αρρυθμίας και να χαράξει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Γίνεται τέλος συχνά σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο στα πλαίσια δευτερογενούς πρόληψης, ειδικά μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειοπλαστική, ώστε να κρίνει ο θεράπων ιατρός εάν ο ασθενής χρήζει εκ νέου επεμβατικής αντιμετώπισης. 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το τεστ κοπώσεως;

Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς
(stress echo)

Το δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια σύγχρονη, μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος στην Καρδιολογία.  Είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και διενεργείται καθημερινά στα πιο σύγχρονα υπερηχοκαρδιογραφικά εργαστήρια, έχοντας  σχεδόν αντικαταστήσει το τεστ κοπώσεως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ανήκει στις λεγόμενες λειτουργικές δοκιμασίες ανίχνευσης ή και παρακολούθησης στεφανιαίας νόσου (όπως και το σπινθηρογράφημα καρδιάς – αντίθετα η αξονική στεφανιογραφία θεωρείται ανατομική δοκιμασία) με υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. Θεωρείται μαζί με το σπινθηρογράφημα καρδιάς και την αξονική στεφανιογραφία μέθοδος εκλογής (ένδειξη Ι) για την ανίχνευση πιθανής στεφανιαίας νόσου σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του 2019 από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, σε αντίθεση με το τεστ κοπώσεως που έχει υποβαθμιστεί (ένδειξη ΙΙb). Η ευαισθησία (δηλαδή το ποσοστό των ασθενών που έχουν τη νόσο και τους εντοπίζει πραγματικά η εξέταση) της μεθόδου αγγίζει το 85%, ενώ στο απλό τεστ κοπώσεως αυτή δεν ξεπερνά το 60-65%. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία (όπως πχ με την αξονική ή το σπινθηρογράφημα καρδιάς), με σχεδόν μηδενικό ποσοστό επιπλοκών (ειδικά αν γίνεται με φυσική άσκηση).

Η μέθοδος πραγματοποιείται με χρήση κυλιόμενου τάπητα (όπως το τεστ κοπώσεως), εργομετρικού ποδηλάτου ή με φαρμακευτικά μέσα που αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα, όπως η δοβουταμίνη. Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται στο Ιατρείου του κ. Ζώη με τη χρήση κυλιόμενου τάπητα, προσφέροντας το πλεονέκτημα της ασφαλούς και χωρίς ακτινοβολία εξέτασης. Ο κ. Ζώης έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης, είναι από τους ελάχιστους πανελλαδικά που τη  πραγματοποιεί με χρήση τάπητα, ενώ κατέχει πιστοποίηση από τη Βρετανική Εταιρία Υπερηχοκαρδιογραφίας (BSE), το μοναδικό φορέα παγκόσμια που δίνει τέτοια πιστοποίηση (ενδεικτικά μόλις 30 άτομα κατέχουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση τον Αύγουστο του 2022).

Όπως και με το τεστ κόπωσης, ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός το προηγούμενο τρίωρο, ενώ πρέπει να είναι αθλητικά ντυμένος. Σε περίπτωση που η ποιότητα των εικόνων δεν είναι άριστη, ο ιατρός θα τοποθετήσει φλεβοκαθετήρα ώστε να χορηγήσει παράγοντα ηχοαντίθεσης (contrast), τεχνική που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της μεθόδου. Η χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης βοηθάει στην ακρίβεια της διάγνωσης ακόμα και σε ασθενείς παχύσαρκους, σε ασθενείς με προχωρημένα αναπνευστικά προβλήματα ή με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα. Κατόπιν ο ιατρός τοποθετεί τα ηλεκτρόδια του τεστ κοπώσεως αλλά και του υπερήχου στο θώρακα του ασθενούς, λαμβάνει συγκεκριμένες εικόνες στην ηρεμία, στη συνέχεια ο ασθενής ασκείται κανονικά στον τάπητα και έπειτα ο ιατρός λαμβάνει εκ νέου εικόνες αμέσως μετά το τέλος της άσκησης. Ο ασθενής μετά από λίγη ώρα είναι σε θέση να επιστρέψει στη φυσιολογική δραστηριότητά του, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι εάν δε χρησιμοποιηθεί παράγοντας ηχοαντίθεσης, στον ασθενή δεν τοποθετείται καν φλεβοκαθετήρας, πλεονέκτημα ασύγκριτο σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.

Ακόμη, το δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς έχει ένδειξη και σε ασθενείς με σοβαρές βαλβιδοπάθειες, όπως η ασυμπτωματική σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας, η ανεπάρκεια και η στένωση μιτροειδούς. Χρησιμοποιείται τέλος για τη διερεύνηση δύσπνοιας αγνώστου αιτιολογίας, με τη μέθοδο του διαστολικού stress echo (diastolic stress echocardiography).

Σε τι διαφέρει η εξέταση stress echo από το τεστ κοπώσεως;

Οι δύο εξετάσεις εκτελούνται σε κυλιόμενο τάπητα με σκοπό την εκτίμηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στο δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς όμως, ο εξειδικευμένος καρδιολόγος έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας της καρδιάς και με υπέρηχο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κόπωση, παράλληλα με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της μεθόδου. Να τονιστεί εδώ ότι το τεστ κοπώσεως έχει ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, αποτελεσμάτων δηλαδή που δείχνουν παθολογικά ευρήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει νόσος (false positive results), πιθανότητα που σχεδόν εξαλείφεται με την προσθήκη του υπερήχου. Όπως αναφέρθηκε και πριν η ειδικότητα του stress echo είναι περίπου 85% με ευαισθησία που αγγίζει το 90% (η ικανότητα να εντοπίσει τα άτομα που ΔΕΝ πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο), ενώ για το απλό τεστ κοπώσεως τα αντίστοιχα νούμερα είναι 68 και 77%.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εξέταση stress echo;

Σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Υπερηχογράφημα με χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης (Contrast echocardiography)

Στο ιατρείο του κ. Ζώη πραγματοποιείται υπερηχογράφημα καρδιάς με χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης, μέθοδος γνωστή ως contrast echocardiography. Το υπερηχοκαρδιογράφημα ηχοαντίθεσης ή contrast echo αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες απεικονιστικές τεχνικές στην καρδιολογία. Πρόκειται ουσιαστικά για χρήση σκιαγραφικού μέσου για την καλύτερη απεικόνιση της καρδιάς στο διαθωρακικό υπερηχογράφημα. Με την τεχνική αυτή, γίνεται ευκρινέστερη η αποσαφήνιση των ορίων του ενδοκαρδίου, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά σε ασθενείς που λόγω σωματοδομής, παχυσαρκίας ή σοβαρής πνευμονοπάθειας δεν έχουν ικανοποιητική εικόνα στον υπέρηχο καρδιάς και υπό άλλες συνθήκες αναγκάζονται να προσφύγουν σε πιο περίπλοκες αλλά και ακριβές εξετάσεις όπως η μαγνητική καρδιάς, για να υπάρχει διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Το σκιαγραφικό που χορηγείται ενδοφλέβια δεν είναι νεφροτοξικό, όπως τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην αξονική τομογραφία ,έχει εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες και αποβάλλεται άμεσα από τον οργανισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για μικροσκοπικές φυσαλίδες μεγέθους όσο τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που διαπερνούν την πνευμονική κυκλοφορία και εισέρχονται στη συστηματική. Έτσι μπορούμε να απεικονίσουμε καλύτερα την αριστερή κοιλία, αλλά και τις καρωτίδες, το ήπαρ κτλ. Πριν την εξέταση ο Ιατρός θα πάρει ιστορικό για τυχόν αλλεργίες ή αντενδείξεις στη χορήγηση του φαρμάκου. Κατόπιν θα τοποθετήσει ένα φλεβοκαθετήρα και θα χορηγήσει το σκιαγραφικό κατά τη διάρκεια της μελέτης με το υπερηχογράφημα, ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Μετά την εξέταση ο ασθενής θα παραμείνει στο χώρο για περίπου 20 λεπτά και έπειτα θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

Με τη χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης γίνεται καλύτερη απεικόνιση της δομής και των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας. Αυτό έχει εφαρμογή κυρίως στη στεφανιαία νόσο όπου μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα ποια σημεία της καρδιάς έχουν υποστεί βλάβη από κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ έχει εφαρμογή και στο δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς, του οποίου αυξάνει την ευαισθησία. Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση για να διακρίνει δομικές καρδιοπάθειες που δύσκολα γίνονται αντιληπτές με το απλό υπερηχογράφημα, όπως για παράδειγμα υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κορυφής, ενώ είναι μελέτη εκλογής για την ανεύρεση τυχόν θρόμβων στην καρδιά. Τέλος χρησιμοποιείται και στην μελέτη αιματώσεως μυοκαρδίου (Myocardial Perfusion Imaging), μια τεχνική τελευταίας γενιάς για την καλύτερη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εξέταση με χρήση παράγοντα ηχοαντίθεσης;

Σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Holter ρυθμού 24ώρου - 48ώρου

Το holter ρυθμού έχει διάρκεια από 24 έως 48 ώρες και αποτελεί ακόμα μία ιδιαίτερα διαδεδομένη και απλή μη επεμβατική εξέταση, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση του ρυθμού της καρδιάς. Μας δίνει τη δυνατότητα συνεχούς καταγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς που επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτροδίων, τα οποία τοποθετούνται στο θώρακα του ασθενούς και τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια μικρή συσκευή, την οποία ο ασθενής φέρει μαζί του ο ασθενής καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Από τη στιγμή που ο ασθενής φέρει πάνω του το holter, πρέπει πρώτα από όλα να ακολουθεί κανονικά το ημερήσιο του πρόγραμμα και να επιτελεί τις συνήθεις του δραστηριότητες, εκτός μόνο από τον περιορισμό ότι δεν επιτρέπεται να κάνει μπάνιο. Ο ασθενής όταν έχει το holter, είτε καταγράφει σε ημερολόγιο την εμφάνιση συμπτωμάτων, είτε πατάει ένα ειδικό κουμπί στη συσκευή, ώστε να καταχωρηθεί στη μνήμη της η συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συσχετισθούν τα συμπτώματα του ασθενή με ευρήματα του holter.

Η ανάλυση των δεδομένων συντελείται με λεπτομερή τρόπο και με χρήση ειδικού λογισμικού. Βασικές πληροφορίες που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση είναι η καταγραφή επεισοδίων αρρυθμιών, όπως βραδυκαρδίας ή ταχυκαρδίας και η μέτρηση της μέσης καρδιακής συχνότητας καθ’ όλο το 24ωρο ή 48ωρο και ξεχωριστά την ημέρα και τη νύχτα. Είναι βασική μέθοδος για την ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής, ειδικά σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αποτελεί βασική εξέταση για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να εμφυτευθεί βηματοδότης.

Τα τελευταία έτη έχουν αναπτυχθεί αρκετές σύγχρονες εφαρμογές που προσφέρουν επιπρόσθετες πληροφορίες μέσα από ειδική ανάλυση του καρδιακού ρυθμού. Ο κυριότερος ρόλος των επιπρόσθετων δεικτών είναι η διαστρωμάτωση κινδύνου για τυχόν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε ειδικές ομάδες ασθενών, όπως οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειες (όπως υπερτροφική ή διατατική) και αρρυθμιολογικά νοσήματα της καρδιάς όπως κολπική μαρμαρυγή ή έκτακτες συστολές.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η τοποθέτηση holter ρυθμού;
Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Holter αρτηριακής πίεσης

Το holter πίεσης είναι μια απλή, μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, με την οποία επιτυγχάνεται η συνεχής καταγραφή της αρτηριακής πίεσης του ασθενούς κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Αποτελείται από μια μικρή και διακριτική συσκευή καταγραφής την οποία ο ασθενής φέρει πάνω του (συνήθως στη ζώνη του) και μια περιχειρίδα η οποία συνδέεται στο βραχίονα του, όπως ένα κοινό πιεσόμετρο. Κάνει καταγραφές της αρτηριακής πίεσης και καρδιακής συχνότητας περίπου ανα 20λεπτο την ημέρα και ανα 40λεπτο τη νύχτα. Έτσι επιτυγχάνονται περίπου 60 μετρήσεις της πίεσης του ασθενούς σε ένα 24ωρο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο θεράποντα ιατρό να κάνει μια πιο ακριβή διάγνωση πιθανής υπέρτασης του ασθενούς, ειδικά σε δύσκολες ή και οριακές περιπτώσεις (όπως συγκεκαλυμμένη υπέρταση ή σύνδρομο άσπρης μπλούζας), αλλά και να παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την πίεσή τους. Επίσης είναι η μοναδική μέθοδος καταγραφής της πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά το πέρας της εξέτασης, ανάλογα με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ο θεράπων ιατρός συνιστά στον εξεταζόμενο την κατάλληλη θεραπεία ή και υγιεινοδιαιτητικού τύπου παρεμβάσεις, ανάλογα με την ένδειξη.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η τοποθέτηση holter πίεσης;
Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Προ αθλητικός έλεγχος ενηλίκων και παίδων

Στο ιατρείο του κ. Ζώη διενεργείται πλήρης προαθλητικός έλεγχος, σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά ή μαθητές. Ο ιατρός έχει το γνωσιακό επίπεδο αλλά και την εμπειρία να ερμηνεύσει τις φυσιολογικές παραλλαγές της καρδιάς στην ηρεμία αλλά και κατά την άσκηση, καθώς και τις διαφοροποιήσεις από τυχόν δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις. Προτού έρθουμε σε επαφή με οποιουδήποτε είδους αθλητική δραστηριότητα, είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι ο καρδιολογικός έλεγχος αφορά αποκλειστικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού συστήματος ατόμων κάθε ηλικίας, και για τον λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προτού ένας αθλητής ξεκινήσει τις προπονήσεις του, αλλά και πριν την έναρξη κάθε σχολικού έτους για μαθητές και παιδιά.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται τόσο σε νέους όσο και σε παλαιότερους αθλητές, εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια δε, εφαρμόζεται και στη χώρα μας, με στόχο την αποφυγή πιθανού αιφνίδιου θανάτου, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή αθλήματος, γεγονός που αποτελεί πολύ σπάνιο μεν, αλλά τραγικό γεγονός.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στοχεύει επίσης και στη δυνατότητα ανίχνευσης και έγκαιρης διάγνωσης τυχόν καρδιολογικών νοσημάτων, τα οποία μπορεί να μην αποκλείουν ή να περιορίζουν την αθλητική δραστηριότητα, αλλά δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση ώστε να δέχονται οι αθλούμενοι ειδικές προφυλάξεις.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη να πραγματοποιείται καρδιολογικός έλεγχος όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά ακόμα και σε αρκετά μικρές ηλικίες, κυρίως δε συνιστάται σε άτομα τα οποία επιθυμούν να ασχοληθούν εντατικά με τον αθλητισμό τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η εξέταση του προ αθλητικού ελέγχου περιλαμβάνει:

Σε κάθε περίπτωση ο ειδήμων καρδιολόγος θα αξιολογήσει και θα συστήσει, αν κρίνεται απαραίτητο, οποιαδήποτε επιπλέον εξέταση.

Προ εγχειρητικός έλεγχος

Στο ιατρείου του καρδιολόγου Νικόλαου Ζώη πραγματοποιείται λεπτομερής και εξονυχιστικός προεγχειρητικός έλεγχος, για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επέμβασης στον ασθενή, και για την επιτυχή έκβαση της.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να εκτιμηθεί τυχόν καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

και εάν κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Συνταγογράφηση και παραπεμπτικά ΕΟΠYΥ

Ο καρδιολόγος Νικόλαος Ζώης είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικά εξετάσεων.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται για έναν έως έξι μήνες. Στο ιατρείο του κ. Ζώη η συνταγογράφηση αλλά και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού.