Η απάντηση είναι σχετικά περίπλοκη.Η μαύρη σοκολάτα είναι μια ευχαρίστηση συμβατή με υγιή καρδιά, ο καφές είναι σε γενικές γραμμές προστατευτικός, ενώ το κρασί είναι στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερο.
Η ιδανική δοσολογία για τη μαύρη σοκολάτα δεν είναι γνωστή. Το πιο ευεργετικό συστατικό της είναι τα φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι σημαντικό όμως να καταναλώνουμε σοκολάτα με ελάχιστη ζάχαρη και λιπαρά και μάλιστα η λευκή σοκολάτα δεν είναι καθόλου υγιεινή. Η σοκολάτα αποτελούσε στο παρελθόν μια “σπάνια ευχαρίστηση”, έχει οδηγήσει όμως στις μέρες μας σε μια επιδημία παχυσαρκίας.
Ο καφές σε μέτρια κατανάλωση (3-4 μερίδες ημερησίως) φαίνεται επίσης να σχετίζεται με ελάττωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Αντίθετα η κατανάλωση αλκοόλ – ακόμη και κόκκινου κρασιού (σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση) δε φαίνεται να έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία μας.
Εδώ πρέπει να τονιστεί φυσικά ότι το να διατηρεί κάποιος την καρδιά του υγιή, δεν έχει να κάνει τόσο με το πόση σοκολάτα, καφέ ή κρασί καταναλώνει. Έχει σημασία να κάνει τακτική άσκηση, να διακόψει το κάπνισμα και να τρέφεται σωστά. Σωστή διατροφή σημαίνει να καταναλώνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια και λιγότερο τροφές πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη όπως κέικ, μπισκότα και γλυκά.